5 voordelen van een IT-traineeship

Door: Jan-Willem
17 jun, 2021

Onder invloed van ontwikkelingen als robotisering, digitalisering en de opkomst van AI en IoT blijft de vraag naar goede IT’ers gestaag toenemen. Met je diploma (bijna) op zak sta je dan ook te popelen om je sporen te verdienen in de dynamische en boeiende wereld van de informatietechnologie.

Of misschien wil je als zijinstromer aan de slag in de techwereld. Best een uitdaging. Je moet op de arbeidsmarkt de concurrentie aangaan met meer ervaren IT’ers en weet misschien nog niet op welk specialisme je je de komende jaren vol overgave wil storten.

Je kunt natuurlijk kiezen voor een junior- of startersfunctie of extra IT-opleiding. Maar een traineeship is vaak een betere en interessante optie. Je kunt leren en werken, waardoor je sneller jouw plekje ontdekt binnen de dynamische techindustrie. In dit artikel tonen we je de belangrijkste voordelen van een IT-traineeship. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Wat houdt een traineeship precies in?

Voordat we dieper ingaan op de voordelen van een IT-traineeship, is het goed om even te kijken wat een traineeship precies inhoudt. Hoewel traineeships er in verschillende soorten en maten zijn, hebben ze wel allemaal één overeenkomst: ze bieden een combinatie van werken en leren. De duur kan sterk verschillen. Je hebt traineeships van een paar weken, maar ook traineeships die maanden of zelfs jaren in beslag nemen.

Een IT-traineeship maakt je wegwijs in de theoretische en praktische onderdelen van IT en leert je de skills die het relevantst zijn voor je (toekomstige) werk. Een modern traineeship, dat bij Young_Coders te boek staat als Challengership, gaat nog net wat verder dan een klassiek IT-traineeship en daagt de deelnemer elke dag opnieuw uit.

Logisch want de hele techsector is één grote challenge die vraagt om een frisse, innovatieve blik en behoefte heeft aan mensen die bereid zijn om continu nieuwe dingen te leren. Een Challengership gaat niet zozeer uit van een leertraject van een paar jaar, maar legt de nadruk op een leven lang leren en ontwikkelen.

Benieuwd wat je in korte tijd al kunt leren als je élke dag uitgedaagd wordt? Bekijk de video.

De 5 voordelen van een IT-traineeship

Nu we weten wat een IT-traineeship precies is, is het tijd om te kijken naar de belangrijkste voordelen ervan.

01. Een gratis topopleiding als springplank voor een carrière in de IT

Een van de belangrijkste voordelen van een IT-traineeship is de leerervaring. Gedurende het hele traject krijg je te maken met coaches en collega’s die hun sporen in het werkveld ruimschoots hebben verdiend. Zij helpen je om jezelf te ontwikkelen en je interesses en vaardigheden te ontdekken.

Een traineeship zorgt er bovendien voor dat je hands-on en on the job leert. Je luistert niet alleen naar presentaties en colleges, maar krijgt leerprocessen voorgeschoteld die stevig ingebed zijn in de dagelijkse werkpraktijk en je grondig voorbereiden op alle facetten die deel uitmaken van het werk van een IT’er. Omdat een traineeship de nadruk legt op doen in plaats van luisteren, maak je sneller en op een natuurlijke manier de vertaalslag van de theorie naar de praktijk.

Bovendien krijgen trainees gelijk feedback op de geboekte leerresultaten en kunnen ze de praktische waarde van een training direct in werksituaties toetsen. Stap voor stap bouw je nieuwe kennis op door het volgen van een intensief leertraject. Door de nadruk op praktisch leren, is een goed IT-traineeship de beste springplank naar een boeiende carrière in de groeiende en dynamische techindustrie.

02. Je werkt al bij een organisatie waar je echt impact maakt

Een belangrijk voordeel van een IT-traineeship is dat je al lerend een impact hebt op organisaties en de maatschappij. De oplossingen die jij ontwerpt of waar je aan meebouwt worden gelijk gebruikt door organisaties en dragen bijvoorbeeld bij aan een verbetering of verduurzaming van hun bedrijfsprocessen.

Heb je als IT-trainee bijvoorbeeld een bijdrage geleverd aan een applicatie die organisaties de mogelijkheid biedt om grotendeels papierloos te werken? Of aan een systeem dat bedrijven helpt om flink te besparen op kosten of CO2-uitstoot? Dan werk je al voor een organisatie en aan oplossingen die een zakelijke en/of maatschappelijke impact hebben in de echte wereld.

03. Een IT-traineeship vergroot je baankansen

Als je net uit de schoolbanken komt, is het vaak geen sinecure om precies de baan te vinden die helemaal aansluit op je kwaliteiten, wensen en interesses. Een IT-traineeship brengt die droombaan een stuk dichterbij. Je kunt jezelf op persoonlijk en professioneel vlak ontwikkelen binnen een professionele organisatie en gaat deel uitmaken van de workforce.

Zeker een langer en intens traineeship stoomt je in een aantal maanden of een paar jaar helemaal klaar voor die gave functie waar jij je zinnen op hebt gezet. Verloopt het traject goed? Dan ben je een waardevolle aanwinst voor het bedrijf waar je jouw traineeship hebt doorlopen en ligt er meestal wel een mooie functie en dito contract voor je klaar. En zelfs als dit niet zo is heb je een uitstekende basis die je ook interessant maakt voor andere IT- en techbedrijven.

04. Je krijgt betaald

Het kan best zo zijn dat je een natuurwetenschappelijke opleiding of rechtenstudie hebt gevolgd, maar er door je hobbymatige ervaring met programmeren achter komt dat je hart en passie toch vooral bij de IT ligt. Het ligt in eerste instantie misschien voor de hand om dan een IT-opleiding te gaan volgen bij een van de vele opleiders die er zijn.

Maar je langs die weg laten omscholen kost geld. Vaak zelfs veel geld. Geld dat je misschien niet hebt, wilt sparen of liever aan iets anders uitgeeft. Een IT-traineeship brengt dan uitkomst. Je krijgt namelijk vanaf dag één betaald in plaats van dat je elke maand een stevig bedrag aan studiekosten moet overmaken

05. Leren met gelijkgestemden

Het volgen van een IT-traineeship betekent dat je leert in een leuk en hecht team van gelijkgestemde mensen die in hetzelfde schuitje zitten als jij: mensen die nog niet gelauwerd zijn in het IT-vak, maar wel enorm gemotiveerd zijn om een carrière in de wonderlijke wereld van de IT op te bouwen. Het onderlinge contact en uitwisselen van kennis zorgt er ook voor dat je snel je weg vindt en ontdekt welke IT-deeldisciplines jou liggen en interesseren.

Weet je graag hoe het ‘brein’ van een bepaalde applicatie werkt en vind je het leuk om die data ook op een heldere manier te delen met de eindgebruiker? En wil je alles van de techniek aan zowel de voor- als achterkant weten, zodat je ook zelf een applicatie kunt ontwerpen? Dan is een loopbaan als full-stack developer waarschijnlijk helemaal jouw ding.

Ben je een abstracte denker die vooral geïnteresseerd is in de werking van een applicatie en de visuele toeters en bellen liever overlaat aan anderen? Dan ben je uit het juiste hout gesneden om als backend-developer het IT-landschap te bestormen.

Ben je benieuwd welke IT-rollen er allemaal zijn? Lees dan de blog, IT-functies op een rijtje.

Ontdek de voordelen van een IT-traineeship bij Young_Coders

Ben je op zoek naar een manier om jouw carrière in de IT een kickstart te geven? En wil je al werkend en geld verdienend ervaring opdoen in de boeiende wereld van IT en tech? Dan zit je bij Young_Coders gebeiteld. Onze Challengerships dagen je uit en zorgen ervoor dat je wordt opgeleid door en bij een organisatie die past bij jouw profiel en interesses.

Meer weten? Bekijk dan onze website of schrijf je direct in. Wij helpen je graag met het maken van een vliegende start in IT-land!

Of bekijk hoe het is om een Young_Coders Challenger te zijn in een Momentje Mee Met Kris, Gerard en Bas!