IT Traineeship zonder ervaring

Door: Jan-Willem
12 aug, 2021

Je hebt een hbo of wo-studie gedaan die niets met IT te maken heeft, of bent nog hard aan het studeren. Maar toch kriebelt het. Je hebt je verdiept in het IT vak, je hebt wellicht wat vrienden of familie gesproken die actief zijn in de IT. Misschien heb je binnen je opleiding wel een vak gehad waarbij je wat moest programmeren. Eigenlijk ben je erachter gekomen dat dit wel eens heel goed bij jou zou passen. Je vindt nieuwe technologie super interessant, je bent misschien wel een gamer of bouwt computers in je vrije tijd. Maar je hebt helemaal geen ervaring in de IT. Je bent aan het kijken naar IT traineeships zonder ervaring. Herken je je in dit verhaal? Mooi! Dan moet je écht even verder lezen.

BESTAAN ER IT TRAINEESHIPS ZONDER ERVARING?

Ja, er zijn IT Traineeships waar je geen ervaring nodig hebt om in te kunnen stromen. Maar veelal vragen deze traineeships wel een afgeronde hbo of wo-opleiding in een bètarichting. Waarom? Het idee hierachter is dat je met een wiskundige achtergrond, programmeerconcepten sneller oppakt. Is dat zo? Het helpt je zeker, maar het is geen voldongen feit.

Een IT Traineeship zonder ervaring voelt soms ook wel eens als een verkooppraatje. Als je verder doorvraagt wordt er toch wel ervaring gevraagd: Dat je bijvoorbeeld een minor softwareontwikkeling heb moeten volgen tijdens je studie of dat je toch een programmeertest moet doen.

Oké, IT Traineeships zonder ervaring bestaan dus wel, maar stellen andere eisen?

Ja, zo zou je het kunnen stellen. Als je geen ervaring hebt, wordt er gekeken naar andere kwaliteiten die de organisatie ervan verzekeren dat ze in jou een goede kandidaat hebben gevonden. Daarnaast hangt het ook sterk af van de rol of functie die je zoekt in een IT Traineeship. Traineeships die kandidaten aannemen zonder enige ervaring leveren veelal kandidaten die richting servicedesk, digital marketing of beheer doorgroeien. Dit zijn vakgebieden waarbij de technische kennis relatief snel kan worden aangeleerd en waarbij communicatieve vaardigheden een grote rol spelen. Als je een functie als ontwikkelaar ambieert, worden er doorgaans meer eisen aan je gesteld.

Ik wil ontwikkelaar worden, maar wat is dan “ervaring”?

Als je een grotere kans wilt hebben om aangenomen te worden is het goed om wat ervaring op te doen. Niet alleen om in aanmerking te komen voor een IT Traineeship, maar ook om erachter te komen of het écht iets voor je is. “Ervaring” is natuurlijk lastig te meten. Elke organisatie die IT Traineeships aanbiedt heeft daar andere ideeën over. Wij raden je aan om in ieder geval een aantal goede online trainingen te volgen via bijvoorbeeld Udemy of Coursera en vooral veel zelf te proberen. Na een half jaartje sta je versteld van wat je al hebt geleerd. Houd er ook rekening mee dat veel IT Traineeships een toelatingstest bij je afnemen om je programmeerkennis te testen.

Trainee tijdens een les

Op welke programmeertalen moet ik me focussen?

Wij raden je aan om een taal op te pakken die relatief eenvoudig te leren is. Zo kun je meer tijd besteden aan het begrijpen van de belangrijkste concepten. JavaScript of Python in combinatie met Django zijn goede voorbeelden daarvan. Ons advies is wel om je te richten op één taal om mee te starten. Zo behoud je focus en leer je sneller.

Zijn er ook IT Traineeships zonder ervaring waar ik echt als starter kan leren?

Ja. Sommige traineeships bieden een voortraject aan. Onze organisatie biedt het Challengership Track aan waarin je in maximaal drie maanden wordt opgeleid in Python, scrum en digitale geletterdheid. Als je deze opleiding succesvol afrondt met een examen, kun je instromen in het selectieproces van ons traineeship.

Klik hier voor meer informatie over het Challengership Track.