Veel mensen vragen zich af of dat wel kan, een IT traineeship volgen zonder hbo- of wo-diploma. Dat komt omdat traineeships vaak een hbo of wo denkniveau vereisen. Een diploma of vooropleiding in IT is echter niet de enige indicator die bepaalt of je slim genoeg bent voor een IT traineeship. Sterker nog: het is vaak helemaal geen goede indicator. Er kunnen talloze redenen zijn waarom jij geen diploma hebt behaald, terwijl je wel degelijk het talent hebt om een IT-topper te worden.
Succesvolle IT’ers zijn dan ook niet zelden drop-outs. Bekende voorbeelden als Steve Jobs en Bill Gates spreken boekdelen. Dit heeft er mede mee te maken dat IT’ers vaak autodidact zijn. Ze ontwikkelen zich liever door op hun zolderkamer zelf een computer in elkaar te knutselen dan door dagenlang te blokken voor tentamens. Herkenbaar? 😉
80/20 verhouding
Die onderzoekende autodidactische houding past bij IT: een werkveld waarin je je constant moet blijven ontwikkelen en je nieuwe technieken eigen moet maken. Dit maakt dat het werkveld uitstekend geschikt is voor traineeships. Geen lange fulltime opleidingen, maar leren en ontwikkelen tijdens het werken. De meeste traineeships gaan uit van ongeveer 20% theorie en 80% praktijk. Door de theorie direct in de praktijk te brengen ontwikkel je je het best.
Een IT traineeship is uitermate geschikt om de autodidact te ondersteunen met theorie en de juiste werkomgeving om te kunnen groeien. Prestatiegericht, maar altijd met oog voor de individuele ontwikkeling van de trainee. Dat is ten minste hoe traineeships zouden moéten werken, volgens ons.
In de praktijk gaat het echter vaak anders. Trainees worden in een zo kort mogelijke tijd breed opgeleid om zo gemakkelijk inzetbaar te zijn bij opdrachtgevers. Na een kort en intensief opleidingstraject wordt verwacht dat ze eigenlijk direct 100% facturabel werken, als ware het ‘normale’ medewerkers. Een jaar later kijken ze terug op je traineeship en kunnen ze zichzelf nog steeds geen ‘specialist’ noemen, omdat ze te algemeen geschoold zijnen vooral veel werkervaring hebben opgedaan, zonder een écht hoogwaardige opleiding te hebben gekregen.
Heel vervelend, vooral als je geen diploma’s hebt!
Dat vinden wij niet eerlijk. Wij vinden dat trainees een opleidingstraject verdienen waarin ze zich kunnen ontwikkelen in datgene dat ze zelf willen. Met hoogwaardige certificaten die op waarde geschat worden. Bovendien ben je in de IT nooit klaar met leren! Naast een kort en intensief opleidingstraject aan de start van het traineeship, moeten trainees ook tijdens de werkzame periode geprikkeld blijven om constant bij te leren en zichzelf te ontwikkelen. Dat is onze visie op traineeships, en de basis van onze moderne variant van het IT traineeship: het Challengership. Omdat elke dag in IT een challenge is én omdat wij je uitdagen om elke dag bij te leren.
Het Challengership
Het Challengership is er voor de ambitieuze carrièreswitcher. Met of zonder diploma, maakt niet uit. Als wij in jouw zien dat je de juiste cognitie, persoonlijkheid en motivatie hebt, biedt het Challengership jouw alle tools om je ultiem te ontwikkelen. Wil je de front-end kant op of wil je jouw carrière richten op back-end development? Of vind je beide zo interessant dat je richting full-stack development wilt? Dan zoeken wij een opdrachtgever waar jij je kunt ontwikkelen in die richting en maken we jouw opleiding op maat, gematcht op jouw ambities en de technology stack van je opdrachtgever.
Die opdrachtgever, daar kies je trouwens zelf voor. Wij matchen de werkcultuur en de functiewensen van een opdrachtgever met jouw persoonlijkheid en jouw tech-ambities, om op papier een mooie match te krijgen. Voelt het voor jou ook goed? Dan kun je aan de slag bij een opdrachtgever die écht bij je past en waar jij je ultiem kunt ontwikkelen.
Bijkomend voordeel van de goede match, 86% van onze trainees krijg een vaste baan aangeboden bij hun opdrachtgever na het Challengership! En dat is voor ons ultiem succes.
Een betere kickstart voor carrièreswitchers, met of zonder diploma, kunnen wij ons niet voorstellen.
Wil jij jou IT-carrière kickstarten in een Challengership? Bekijk dan de website van Young_Coders voor meer info en schrijf je in.