Werken en leren ICT

Het kiezen van de juiste opleiding kan een behoorlijke uitdaging zijn. Vaak weet je op jonge leeftijd nog niet precies wat je ‘later’ worden wilt. Of als je dat wél weet, kun je er later achter komen dat je interesses veranderd zijn. We spreken bij Young_Coders dan ook regelmatig young professionals bij wie dit het geval is en die zich afvragen: ‘Wat zijn mijn kansen op werken en leren in de ICT?’

Vraag jij je dat ook af? Wil je graag verder leren in de IT, maar zie je het niet zitten om weer fulltime in de collegebanken te zitten? Er zijn, afhankelijk van je achtergrond, veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld als je er tijdens je studie psychologie achter kwam dat je programmeren eigenlijk veel leuker vindt. Of als je de kennis die je opdeed tijdens je finance studie graag wilt combineren met je affiniteit met technologie. Of wanneer je heel graag developer wilt worden, in je vrije tijd altijd aan computers of software sleutelt, maar de opleiding IT maar niets vindt.

IT is een breed begrip

Voordat we ingaan op de mogelijkheden die er zijn om te werken en leren in de IT, is het belangrijk dat je je realiseert dat ‘de ICT’ eigenlijk niet bestaat. Er zijn zoveel verschillende functies binnen de IT, dat het bijna onmogelijk is om ze allemaal op te noemen. Zo kun je ervoor kiezen om te werken en leren in de IT en developer te worden met een specialisatie voor front-end, back-end of als full stack developer.

Maar je kunt er ook voor kiezen om proces-analist of data-analist te worden, of misschien word je liever DevOps-engineer? En dan zijn er nog de IT-support functies of rollen die meer gericht zijn op de hardware-kant. Je ziet het: de ICT is breed én uitdagend. Het is aan jou om te ontdekken welke rol of richting het beste bij jou past.

Hoe ontdek je jouw richting in IT?

Voordat je direct op zoek gaat naar een IT traineeship, is het belangrijk te weten in welke richting je wilt ontwikkelen. In een vakgebied dat zó gevarieerd is, is het kiezen van de juiste richting een belangrijke eerste stap. Daarom geven we je wat tips om erachter te komen welke IT-uitdaging het best bij je past:

1. Ken je iemand die werkzaam is in de ICT-sector?

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar als je iemand kent die in de sector werkt, is het verstandig om eens met hem of haar te gaan praten. Je buurman, een vriend, oom of misschien een studiegenote vertelt je vast en zeker graag alles over zijn of haar werk. Het grote voordeel hiervan is dat iemand die je kent, je ook het eerlijke verhaal vertelt. Dus niet alleen wat er leuk is aan het werkveld, maar ook alle minder fijne aspecten van het werk. En, als deze persoon jou goed genoeg kent, kan deze je ook helpen met inschatten wat goed bij jou zou passen.

2. IT-vacatures bekijken

Neem eens een paar uur de tijd om door IT-vacatures op internet te struinen. Ze bevatten vaak ontzettend veel informatie over het werk dat bij een bepaalde functie hoort. Schrijf vervolgens op welke vacatures je wel wat lijken en voor iedere functie ook waaróm die je zo aanspreekt. Zo kom je er niet alleen achter wat er allemaal te doen is in de ICT, maar ook waar jouw interesses precies liggen.

3. Interessetest maken

Ten slotte kan het ook geen kwaad om eens een interessetest te maken. Een dergelijke test helpt jou nog beter te ontdekken welke IT-rol aansluit op jouw interesses. Als je de juiste interessetest maakt, zijn de vragen erop gericht om jou echt nuttige handvatten te geven.

Zodra je weet welke IT-rollen jou op het lijf geschreven zijn, is het tijd om je dromen waar te maken. Om te kunnen werken en leren in de ICT moet je immers het passende werk-leertraject vinden!

Vind het juiste traineeship

Als je het roer van je carrière om wilt gooien, zijn er tal van mogelijkheden. Steeds meer bedrijven bieden namelijk een werk-leertraject aan voor zij-instromers in de ICT. Niet zo vreemd, want er is al jaren een tekort aan goed opgeleide IT’ers en het ziet er niet naar uit dat dit binnenkort verandert. Nu jij ervoor gekozen hebt te gaan werken en leren in de ICT, is het dus belangrijk dat je een traineeship vindt dat helemaal bij jou en je ambities past. Het perfecte werk-leertraject in de IT is dan ook:

Passend bij jouw niveau

Passend bij jouw interesses binnen de IT-sector

Passend bij wat belangrijk voor jou is

Het ene traineeship is namelijk het andere niet. Zo zijn er traineeships die gespecialiseerd zijn op Business & IT, terwijl andere juist focussen op bijvoorbeeld IT-support. Het is dus belangrijk dat je inventariseert waar de nadruk op ligt bij de traineeships die je met elkaar wilt vergelijken. Beschik jij over een grote portie analytisch en abstract denkvermogen, dan is het traineeship van Young_Coders misschien wel wat voor jou!

Het Young_Coders traineeship

Heb jij een hbo-/wo-diploma op zak? Dan kom jij in aanmerking voor het tweejarige traineeship dat wij je aanbieden. Deze traineeships zijn namelijk gericht op de wat ‘moeilijkere’ rollen in de IT, zoals data science en programmeren. Dit zijn rollen waarbij een analytische mindset en abstract denkvermogen onmisbaar zijn. Het is een modern traineeship, dat bij Young_Coders te boek staat als een Challengership en dat nog net wat verder dan een klassiek IT-traineeship gaat. Het daagt jou iedere dag opnieuw uit, net als de sector zélf. Dat vraagt van jou een behoorlijke dosis wil om een succes te maken van je werk-leertraject, maar er staat ook best wat tegenover.

Soft skills ontwikkelen

Zo vinden wij het niet alleen belangrijk dat je de zogenaamde ‘hard skills’ onder de knie krijgt. Jouw ’soft skills’ zijn voor ons nét zo belangrijk. We besteden daar dan ook aandacht aan met een uitgebreide soft skills opleiding. Dit is een super leerzaam traject waarin je onder andere leert over feedback geven en ontvangen, communiceren, time management en groeiambities. Tijdens de individuele gesprekken in dit traject werken we samen aan jouw doelen, zodat je precies dát leert wat jij nodig hebt.

Begeleiding en maatwerk

Je opdrachtgever tijdens het traineeship kiezen we niet zomaar: we selecteren alleen de opdrachtgevers die echt bij jou passen. We noemen dat een ‘culture fit’. Zo krijg je een opdrachtgever die past bij jouw interesses, die bij kan dragen aan jouw groei én waar jij je als mens ook prettig voelt. Zo voel jij je volledig op je plek en kun je jezelf optimaal ontwikkelen. Daarnaast begeleiden we je intensief en kun je altijd bij ons terecht met vragen of zaken waar je tijdens het werken en leren in de IT tegenaan loopt.

Zekerheid en salaris

Omdat wij best begrijpen dat het een tikkeltje spannend is om je carrièreschepen achter je te verbranden en in het diepe te springen, geven we je ook een vangnet. Je start het traineeship namelijk met een vast contract en een passend salaris. Wel zo prettig, maar vooral duidelijk!

Word jij een Challenger?

Klinkt goed, hè, ons traineeship? We kunnen ons dan ook best voorstellen dat je er graag meer over wilt weten. En dat je precies wilt ontdekken welke mogelijkheden wij je bieden om te werken en – vooral ook – te leren in de IT. Neem daarom gerust een kijkje op onze Challengership-pagina of plan een carrièregesprek in met onze carrièrecoaches.